luni 24 ianuarie 2022 8:11
Acasă / Vaslui / Pensii 2022: Impozitul și contribuția la sănătate (CASS) duc la scăderea pensiilor mari. Mod de calcul

Pensii 2022: Impozitul și contribuția la sănătate (CASS) duc la scăderea pensiilor mari. Mod de calcul

Pensii 2022: Impozitul și contribuția la sănătate (CASS) duc la scăderea pensiilor mari. Mod de calcul

Ultimele modificări aduse Codului Fiscal, prin care se percepe contribuţia la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, se vor aplica în cazul a 136.684 de pensionari, inclusiv pensiilor speciale plătite de CNPP.

Pe lângă foştii agricultori şi persoane care obţin pensii de urmaş sau pensii pentru limită de vârstă, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) plăteşte pensii şi pentru cele şase categorii privilegiate, respectiv foşti magistraţi, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, ai Aviaţiei Civile, foşti grefieri şi personal auxiliar în instanţe şi foţti funcţionari parlamentari.

CNPP nu plăteşte pensiile pentru foştii militari şi foştii poliţişti sau jandarmi ori foşti angajaţi ai Serviciilor, acestea fiind plătite de casele sectoriale de pensii.

Potrivit datelor centralizate de CNPP pe luna decembrie, ultima lună pentru care există date oficiale, numărul pensionarilor cu pensii mai mari de 4.000 de lei, cărora li se va aplica din această lună contribuţia la sănătate, este de 136.684 de pensionari. Dintre aceştia, 77.963 de persoane au pensii cuprinse între 4.001 lei şi 5.000 de lei, restul de 58.721 având pensii mai mari de 5.000 de lei. Impozitul de 10% pe veniturile mai mari de 2.000 de lei se aplică deja încă din anul 2015, de la 1 ianuarie 2022 intrând în vigoare reţinerea la sursă şi plata contribuţiilor de sănătate de 10% pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Cum se calculează impozitul şi contribuţiile la sănătate

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatori.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează… citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Citește și

Val de plângeri penale împotriva personalul medical pentru ucidere din culpa, în pandemie

Val de plângeri penale împotriva personalul medical pentru ucidere din culpa, în pandemie. Aproape 100 ...