sâmbătă 22 ianuarie 2022 12:53
Acasă / Neamț / Proprietarii de mașini vechi ar putea primi bani, fără să fie obligați să ia altele noi: Ce sume sunt propuse

Proprietarii de mașini vechi ar putea primi bani, fără să fie obligați să ia altele noi: Ce sume sunt propuse

Proprietarii de mașini vechi ar putea primi bani, fără să fie obligați să ia altele noi: Ce sume sunt propuse

Românii care au în proprietate autoturisme mai vechi de 15 ani ar putea primi bani de la stat și de la autoritățile locale pentru a-și radia automobilele, fără să fie obligați să-și cumpere altele noi, așa cum se întâmplă în programul „Rabla”.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus la Digi24 că măsura ar putea intra în vigoare chiar din acest an.

Ministrul a spus că nu va fi introdusă nicio taxă nouă pentru mașinile poluante și nici nu cresc taxele locale pentru acestea.

„Pregătim un program Rabla mai eficient, care să vină în întâmpinarea cerințelor exprimate de producătorii, comercianții, importatorii de autoturisme și de către cetățeni”, a spus Barna.

Scopul este ca din circulație să fie scoase cât mai multe mașini poluante. România și-a asumat, în Planul Național de Redresare și Reziliență, să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

„Rabla nu a făcut diferență între mașini mai vechi de 15 ani, mașinile cele mai poluante, sub Euro 3, și din acest punct de vedere va trebui să găsim soluții de eficientizare. Analiza se face în continuare”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a spus că va vorbi cu asociațiile de orașe, comune și consilii județene pentru a găsi modalități de colaborare între acestea și Fondul de Mediu, pentru a-i încuraja pe proprietarii de mașini vechi să renunțe la ele. Barna a spus că s-a inspirat după modelul implementat anul trecut în Sfântu Gheorghe, unde proprietarii de „rable” au primit un bonus de 3.000 de lei pentru a le lua… mai mult pe ziarulunirea.ro

Citește și

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor ...