marți 28 septembrie 2021 12:30
Acasă / Iași / Sfânta Maria Mică: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mică: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mică: Ce nume sunt sărbătorite de Sfânta Maria Mică în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului. Nume derivate sărbătorite de Sf Mărie Mică

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, an început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică.

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela. Cele mai răspândite nume care sunt aniversate de Sfânta Maria Mică sunt următoarele: 25.947 de persoane cu numele Marina, 25.447 cu numele de Marilena, 10.834 cu numele Mărioara, 1.685 care se numesc Măriuca şi 162 care se numesc Măria.

De Sfânta Maria, atât de Sfânta Maria Mare, cât și de Sfânta Maria Mică îşi mai serbează onomastica şi circa 400.000 de bărbați. Dintre aceștia, 310.751 poartă numele de Marian, 102.620 se numesc Marin şi 3.332 se numesc Marinică.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Alte nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria Mică și Mare sunt: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.

În limba ebraică, de unde provine, numele Maria înseamnă: cea iubită, sau cea îndrăgită. Maryam în aramaică înseamnă: stăpână sau doamnă. Fericitul Ieronim, afirma că, în ebraică numele Maria ar fi compus din:

– mar, care înseamnă: picătură plus
– yam ce înseamnă: mare, legate aceste două silabe însemnând: „picătura de apă de mare”. Cu posibile origini egiptene, numele evreiesc Maryam sau Miryam, s-ar putea trage din:â
– verbul mri, care înseamnă a iubi și
– sufixul afectiv ebraic – am, care înseamnă: cea dragă, cea iubită.

Citește și

O broască țestoasă a generat haosul pe un aeroport din Japonia. Cinci zboruri au fost amânate

O broasca testoasa, care cântareste putin peste 2 kilograme, s-a plimbat pe pista unuia dintre ...